Theorie Examen Informatie

Theorie examen

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen. Je kunt theorie-examen doen vanaf je 16e. Let wel op: je theorie examen blijft anderhalf jaar geldig dus het is verstandig om daarna wel te beginnen met rijlessen. Als je voor je theorie-examen slaagt ontvang je na afloop een uitslagformulier. Deze dien je tijdens je praktijkexamen weer mee te nemen. Het resultaat van je theorie-examen wordt ook elektronische vastgelegd.

Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn.

Het examen bestaat uit twee onderdelen. Het ene onderdeel bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht.

Gevaarherkenning.

De vragen over gevaarherkenning beantwoord je door aan te geven hoe je in een bepaalde situatie handeld:

  • remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen);
  • gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze);
  • of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).

Voor iedere vraag heb je 8 seconden de tijd om te antwoorden. Dat lijkt kort, maar in het echte verkeer moet je vaak nog veel sneller beslissen wat je doet!

Verkeersregels

Natuurlijk moet je weten wat de regels in het verkeer zijn om de borden en andere tekens in het verkeer te begrijpen. Je kennis van de verkeersregels wordt in dit onderdeel getoetst.

Verkeersinzicht

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig en veilig is om te doen.

De vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op een grote tv-monitor ziet. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder van het CBR-voertuig bent.

Voorbereiden

Aan de rechterkant van deze pagina zie je een uitstekende online oefenmogelijkheid voor je theorie-examen. Met een goede theorieopleiding slaag je sneller voor je theorie-examen.

Het theorie-examen voor de personenauto (B) kun je op verschillende tijden afleggen in één van de circa dertig theoriecentra van het CBR Theorie-examens kun je alleen via de rijschool en de online reservering reserveren en betalen.

Meenemen naar het examen

Voordat je het theorie-examen voor de personenauto mag doen, moet je de volgende documenten overhandigen:

  • een wettelijk toegestaan, geldig indentiteitsbewijs.
  • de oproepkaart die je via e-mail ontvangt.

Let op! Als je de vereiste documenten niet bij je hebt, of als je niet op tijd op het examencentrum bent, kun je niet deelnemen aan het theorie-examen. Je krijgt het door jou betaalde examengeld niet terug.

Geslaagd

Als je slaagt voor je theorie-examen voor de personenauto, heb je direct het digitale theoriecertificaat. Het certificaat is anderhalf jaar geldig.

Gezakt

Als je zakt, krijg je een uitslagformulier waarop per examenonderwerp staat vermeld hoeveel vragen je fout, te laat of niet hebt beantwoord. Daarnaast staat een lijst met codes afgedrukt die staat voor de examenonderwerpen (bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’). Zo weet je waar je voor het volgende examen extra op moet studeren. Je rijschool kan je uitgebreid over die onderwerpen informeren.

Theorie examen online oefenen

Wegrijden.nl is dé website om te oefenen voor je theorie-examen. Je kunt hier terecht als je het CBR theorie certificaat wilt halen voor de auto, motor of scooter (bromfiets).

Op deze site kun je online oefenen en leren voor het CBR theorie-examen, maak je een gratis theorie-examen en vind je informatie over het examen. Als je liever leert uit een theorieboek dan kun je deze natuurlijk ook bestellen.

Theorie Examen Aanvragen

Let op bij het aanvragen van jouw theorie-examen dat je dit via de officiële website van het CBR doet. Er zijn namelijk websites die als een soort tussenpersoon extra kosten vragen. Vaak staan deze websites bovenaan in Google, waardoor veel mensen onnodige kosten maken!

Theorie Examen Aanvragen